Tips voor aankoop van tweedehands motoren

De markt voor tweedehands motoren is groot en soms behoorlijk onoverzichtelijk. En niet elke aanbieding houdt wat de verkoper belooft. Hier kom je te weten waar je bij het kopen van een tweedehands motor op moet letten.

Tipps zum Gebrauchtkauf

Het hoeft niet altijd een nieuw voertuig te zijn: wie geld wil besparen, een bepaalde modelvariant zoekt, niet houdt van het zeer gesmoorde geluid van nieuwere bikes, of van het begin af aan naar een bepaalde klassieker of custombike zoekt, ontkomt niet aan de markt voor particuliere tweedehands motoren. Ook actuele modellen zijn meestal al na een jaar duidelijk onder de nieuwprijs en daarbij vaak in zeer goede staat te krijgen.

nl-gkauf-zitat.png

gkauf-nr-1.png…Neem daarom geen overhaaste koopbeslissing, ook wanneer je verliefd bent geraakt op een aanbieding. 1 Controleer alles altijd zorgvuldig en rustig. Koop pas wanneer je echt overtuigd bent. Er zullen zich nog veel andere gelegenheden voordoen, als een andere aspirant-koper je voor is geweest!

Vooral bij oudere bikes moet zorgvuldig worden gecontroleerd welke waar de aanbieding voor zijn geld biedt en of de eigen technische capaciteiten voldoende zijn om evt. noodzakelijke reparatiewerkzaamheden te verrichten: want anders wordt het snel duur... Heb van het begin af aan zoveel mogelijk voor jezelf op een rijtje wat je zoekt: "alleen iets om te rijden", "goede tweedehands staat", "speciale uitrustingskenmerken", "perfecte originele staat", de "gecustomizede motor van je dromen" of de "basis" voor je eigen customizing- of restauratieproject.

0

gkauf-nr-2.pngOverweeg in elk geval welke reparaties na aankoop absoluut noodzakelijk zijn en hoe hoog daarnaast de kosten voor gewenste veranderingen uitvallen.

Een bike die zowel optisch als technisch twijfelachtig is, vormt beslist geen goede basis voor de gecustomizede motor van je dromen. Hier moet ofwel een echt overtuigende techniek of een echte look volgens de wensen lokken – of er moet van het begin af aan duidelijk zijn dat de aanbieding buitengewoon goed is en volledig nieuw opbouwen daarom mogelijk loont. Maar wees hier erg voorzichtig... nieuw opbouwen wordt meestal duurder dan oorspronkelijk gepland, en vaak zou je er met de koop van een "compleet project" ondanks het grote prijsverschil financieel uiteindelijk toch beter vanaf zijn gekomen...

gkauf-nr-3.pngOok wanneer je maar een onderdelendrager voor een project zoekt, is het altijd gunstig, wanneer je vóór de koop een proefrit kunt maken. Niet alle gebreken kunnen bij een stilstaande motor worden gevonden (bijv. een slechte, hakende versnellingsbak, scheefgetrokken remschijven met zwevende ophanging, een frame dat om onverklaarbare redenen bij hoge snelheden de neiging heeft om te pendelen enz.).

gkauf-nr-4.pngBovendien controleer je hier ook altijd of het bewijs van eigendom correct geleverd is, frame- of motornummers echt zijn, aan het onderstel laswerkzaamheden werden uitgevoerd die niet geregistreerd zijn of ook niet werden gekeurd, ombouwdelen voorzien zijn van een certificaat of ten minste voor een individuele goedkeuring door de TÜV-keuring komen, enz.,enz...

gkauf-nr-5.pngHet maakt niet uit om welk soort voertuig het gaat: Bedenk al vóór de bezichtiging wat je voornaamste verwachtingen precies zijn en neem liefst een deskundige metgezel mee – twee paar ogen zien meer dan één!

gkauf-nr-6.pngMarktprijzen kunnen in de actuele ANWB/Bovag koerslijst (of "Schwacke-Liste Zweirad" voor informatie in het Duits) worden nagekeken. Oude bikes zijn vaak populair onder liefhebbers. Het bijbehorende prijsniveau kun je achterhalen via gespecialiseerde tijdschriften. De checklist helpt je om eventuele gebreken aan het aangeboden voertuig te ontdekken en mee te overwegen. Dat kan een goede basis zijn voor het definitieve kostenplaatje.

gkauf-nr-7.pngOok wanneer particulier aangeboden bikes gewoonlijk het goedkoopst te krijgen zijn, zouden vooral technisch minder onderlegde geïnteresseerden als alternatief toch eens de aanbiedingen van de dealers moeten bekijken. Ook hier is geen blind vertrouwen aan te raden: als de dealer echter garantie geeft op het tweedehands voertuig, dan zijn daarmee latere onaangename verrassingen ten minste in aanzet uitgesloten.

gkauf-nr-8.pngHier geldt natuurlijk ook:
Maak altijd een uitgebreide proefrit!

0
0
0