Materiaallexicon

Calfskin
Zie: Leer, Rundleer
Cambrelle
Zeer schuurbestendig synthetisch vlies dat veel vocht kan opnemen en desondanks snel droogt en zijn vorm behoudt. Cambrelle wordt daarom graag als voering van schoenen ingezet.
Canvas
Een robuust en stevig katoenweefsel. De robuustheid van de stof is te danken aan de canvasverbinding en door een hoge dichtheid van de schering.
Carbon
Uit de ruimtevaart afkomstig koolstofvezelweefsel met een extreem hoge stevigheid en stijfheid (4x scheurvaster dan de beste staallegering) bij een zeer laag gewicht. Dit biedt grote voordelen bij het ontwerp van zeer robuuste en tegelijkertijd lichtere helmschalen. Carbon wordt ook met andere duroplast-materialen gecombineerd om deze steviger te maken.
Zie: Duroplast
ComforMax Classic van DuPont
Nieuw ontwikkelde isolatie voor gewatteerde inserts.
Het systeem van meerdere lagen biedt een hoge warmtecapaciteit bij een extreem laag gewicht. De materiaallaag van de microvezels kan worden geminimaliseerd bij een gelijktijdig hoge koudebescherming. Hierdoor wordt een hoog draagcomfort gerealiseerd.
ComforMax Premium van DuPont
Het nieuw ontwikkelde membraansysteem van DuPont komt overeen met een 2-laagse technologie die bij een laag gewicht, een warmend en ademend vermogen ook wind- en waterdichtheid garandeert.
De vezelsamenstelling is zodanig opgebouwd dat luchtkamers de warmte-isolatie verhogen, waardoor het lichaam optimaal warm wordt gehouden zonder dat er sprake is van een oververhitting.
Composite fibre
Zie: Duroplast
Coolmax
Deze vierkanaalvezel van Invista overtuigt door een groot oppervlak. Coolmax voert vocht op een zeer effectieve manier af en koelt licht. Je hebt een droog, prettig en fit gevoel - vooral in de warme maanden. Het materiaal neemt amper geuren op, is geschikt voor de wasmachine en droogt snel. Ook de helmindustrie maakt gebruik van de voordelen van dit materiaal en gebruikt het bij de productie van binnenbekledingen van helmen.
Cordura
Bijzonder hoogwaardig polyamide-weefsel van DuPont van gesneden en opnieuw gesponnen vezels.
Duidelijk slijtvaster dan de meeste andere nylonmaterialen. Kan daarom bij een val een bepaalde bescherming bieden.
Aangename, licht gestructureerde, natuurlijke weeflook. Diverse dikten verkrijgbaar (500D dubbel zo dik als 250D).
Speciale Cordura-weefsels dekken speciale toepassingsgebieden af, Powernet-Cordura van Rukka is bedoeld als versteviging van zones van motorkleding die een extra groot risico lopen bij een val, Air-Flow Cordura biedt een verhoogde luchtdoorlatendheid. Impregneringen beschermen extra tegen vuil en weersinvloeden.
CORDURA denim
Zeer sterke weefselmix van T420 nylon-6.6-vezels (van INVISTA) en katoen. De slijtvastheid van Cordura-denim is, bij een gelijk draagcomfort, vier keer beter dan die van zuiver katoenen denim. De stof bewijst zich al sinds vele jaren, onder andere in werkkleding en in militaire gevechtstenues.
COSATEC
Robuust polyesterweefsel dat bijzonder geschikt is voor motorkleding. Afhankelijk van de materiaaldikte veelzijdig inzetbaar. 600D-weefsel is zeer goed geschikt als buitenmateriaal; 1000D of 1680D als materiaalversteviging op plekken die een extra groot risico lopen bij een val.