Materiaallexicon

Nappaleer
Nerfkant van de lederhuid, met zacht, aangenaam draagcomfort. Nappaleer wordt ook wel glad leer genoemd.
Zie: Leer
Natuurlijke zijde
Hoogwaardige, uit de cocon van de zijdevlinder gewonnen natuurlijke vezels met talloze zeer
aangename eigenschappen: zijde is licht, dun, zeer stevig, kan elegant worden verwerkt, houdt warm in de winter en koelt in de zomer.
Neopreen
De uitstekende warmte-isolerende eigenschap van dit mosrubberachtige materiaal is al lang bekend van duikpakken. Neopreen heeft weliswaar een beperkt ademend vermogen, maar transporteert huidvocht niet neer buiten. Een perforatie van het materiaal heeft daarom een positieve invloed op het vochttransport.
Nomex
Polyamide-vezels van DuPont met echte hightech-eigenschappen: het materiaal is hittebestendig, beschermt zelfs tegen open vuur, is zeer scheur- en rekvast, isoleert. Het is daarom ideaal voor de veiligheidsuitrusting van handschoenen en protectoren.
Nubuckleer
Ruw, aangeslepen nappaleer. Door het natuurlijk lijkende veloursoppervlak ontstaat een speciale, zeer aantrekkelijke look, maar tegelijkertijd ook een enigszins verminderd weerbestendigheid. Daarom moet het materiaal goed worden geïmpregneerd.
Zie: Leer, Nappaleer
Nylon
Door DuPont ontwikkelde doorlopende vezeldraad van polyamide waaruit een zijdeachtig glanzend, glad textielmateriaal wordt geproduceerd. Robuust en relatief scheurvast.
Goed geschikt voor coatings en impregneringen - in dat geval waterdicht en ongevoelig voor vuil. Verrot niet. Weefsel smelt bij verhitting, daarom beperkte slijtvastheid die tevens afhankelijk is van de materiaaldikte en de stevigheid van het weefsoort. Er zijn verschillende materiaaldikten voor uiteenlopende toepassingsgebieden verkrijgbaar.
Nylon wordt voor de meest uiteenlopende producten gebruikt waarvan vooral robuustheid en weerbestendigheid wordt verwacht, zoals tanktassen, regenpakken, tenten, slaapzakken en outdoorkleding.