Materiaallexicon

PA
Zie: Polyamide
PCM
Phase Change Materials (PCM) in de mircocapsules zijn ingesteld op een bepaald temperatuurbereik. Wanneer de lichaams- of omgevingstemperatuur stijgt, slaan ze de overtollige warmte op. Wanneer de temperatuur weer daalt, geven ze de eerder opgeslagen warmte weer af.
Zie: Outlast
PES
Zie: Polyester
Pinlock
Optimale bescherming tegen het beslaan van het vizier. Een Pinlock-binnenvizier wordt met behulp van twee pins bij de dienovereenkomstig voorbereide buitenvizieren aangebracht. De afgesloten luchtkamer tussen het binnenste en buitenste vizier garandeert een vrij zicht en draagt zo in belangrijke mate bij aan de rijveiligheid. Talloze helmen kunnen achteraf met het pinlock-systeem worden uitgerust, resp. zijn dit al af fabriek.
Pinlock MaxVision
Dit systeem biedt een volledig in het vizier geïntegreerde anti-condens-oplossing. Omdat de Pinlock 100% MaxVision in een verlaging van het helmvizier is bevestigd, biedt het een condensvrij zicht binnen het complete gezichtsveld. Een storende lichtinval is hierdoor niet meer mogelijk.
Pittards-leer
De producent Pittard levert een speciaal bewerkt leer dat bijzonder goed bestand is tegen water en zweet. Het blijft na het drogen altijd zacht, ruw en krimpt niet. Haarschaapleer van Pittard is bovendien wat de slijtvastheid betreft ook superieur aan rundleer.
Zie: Leer
Polartec
De velours-constructie van hoogwaardig, 100% polyestergaren vormt luchtkamers en slaat op deze manier de lichaamswarmte op. De duurzame stof biedt een uitstekende warmte-gewicht-verhouding, heeft een hoog ademend vermogen, droogt snel en is geschikt voor de wasmachine. De stof pilt niet, vormt dus geen onaangename vezelbolletjes, en ook na veelvuldig wassen blijft het warmte-isolerende effect behouden.
Polartec, de uitvinder van fleece, ontwikkelt continu innovatieve stoffen die ook onder de meest extreme omstandigheden hun functie behouden.
Polartec biedt intussen meer dan 400 verschillende functionele stoffen aan - van Next-to-Skin-stoffen en warmte-isolatie tot weerbescherming en is eigenaar van ruim 100 patenten.
Polavision
uvex POLAVISION-ruiten dempen en filteren diffuus licht en voorkomen storende weerspiegelingen. Felle reflecties worden door uvex POLAVISION in een weldadig, optimaal gedoseerd licht veranderd. Het oog raakt niet oververmoeid, maar wordt op een effectieve manier beschermd. Het resultaat: een niet-verblindend zicht met natuurlijke kleuren en een natuurlijk contrast.
Polyamide
ook PA; deze synthetische vezel bestaat uit lineaire macromoleculen en hieruit ontstaan afhankelijk van de verwerking zeer uiteenlopende textielmaterialen. Uit polyamide worden voeringsstoffen, badkleding, stabiele, slijtvaste en weerbestendige stoffen voor outdoor- en sportkleding, Cordura- en ook zeer slijtvaste en hittebestendige Kevlar-weefsels gemaakt. Ook de basiseigenschappen zoals kreukbestendigheid, scheurvastheid, schuurvastheid en resistentie tegen bacteriën en talloze chemicaliën kunnen hier worden benadrukt.
Zie: Kevlar
Polycarbonate
Zie: Thermoplast-granulaten
Polyester
ook PES, synthetische vezels uit lineaire macromoleculen, dient voor de productie van uiteenlopende eindproducten. Tot de basiseigenschappen behoren: elasticiteit, lage vochtopname, hoge volume-elasticiteit, maar ook scheurvastheid en vormbestendigheid. Daarom wordt polyester zeer graag als vulmateriaal voor watteringen en voeringen, maar ook als component voor mengvezels gebruikt.
Polyolefine
Kunststoffen met veelzijdige toepassingsmogelijkheden, worden ook voor de productie van textielvezels gebruikt. Afhankelijk van de verwerking overtuigt dit materiaal door zeer uiteenlopende eigenschappen, bijv. door zachtheid, taaiheid, weerbestendigheid, robuustheid.
Polypropyleen
ook PP, is bijna net zo scheurvast als polyamide, maar elastischer. Vanwege een lage vochtopname wordt het materiaal in de kledingindustrie graag voor functioneel ondergoed en voeringstoffen ingezet. Polypropyleen voert het zweet van de huid af, blijft zelf echter droog en zorgt op deze manier voor een aangenaam lichaamsklimaat. Zeer geschikt voor alle soorten sportieve activiteiten bij hogere temperaturen of ook voor lichamelijk werk waarbij sterk wordt gezweet.
Zie: Polyamide
Polyvinylchloride
(PVC)
Voordelig, absoluut waterdicht materiaal, wordt met name ingezet voor regenkleding. Rubberachtige consistentie, niet ademend. Ook goed als coating geschikt om bijv. de robuustheid van textiele tassen te verhogen.
Zie: PVC
Porelle
Zie: Klimaatmembraan
Primaloft
Primaloft isolatieproducten bieden superieure prestaties voor kleding voor koud weer. Primaloft is licht, ademen en beschikt over uitstekende waterafstotende eigenschappen, zodat je zelfs onder de meest extreme omstandigheden droog, warm en comfortabel blijft.
Professional Line Enigmatix
Functioneel ondergoed van Medina met Thermo-Bi-systeem: een binnenlaag van micro- en functionele polyestervezels voert vocht naar het buitenste angoramixweefsel af en houdt de huid droog. De buitenlaag zorgt voor een gecontroleerde vochtafvoer naar buiten toe. Omdat klimaatmembranen in bovenkleding altijd alleen een bepaalde hoeveelheid waterdamp kunnen transporteren, ontstaat een uitstekend synergie-effect.
Door een angora-aandeel van 10% houdt het ondergoed aangenaam warm. Kan zonder problemen in de wasmachine worden gewassen.
PTFE
Afkorting voor de verbinding polytetrafluorethyleen (Teflon), het basismateriaal voor bijv. Gore-Tex.
Zie: Teflon-coating, Gore-Tex
PU-coating
Polyurethaan-coating aan de achterkant van een weefseloppervlak, zacht en comfortabel, ademend en waterdicht.
Zie: Impregneringen
Pushbutton buckle
Zie: Steeksluiting/drukknopsluiting
PVC
(Polyvinylchloride)
Voordelig, absoluut waterdicht materiaal, wordt met name ingezet voor regenkleding. Rubberachtige consistentie, niet ademend. Ook goed als coating geschikt om bijv. de robuustheid van textiele tassen te verhogen.
Zie: Polyvinylchloride