Materiaallexicon

Safetec-principe
Een stille helm zorgt voor een betere concentratie en waakzaamheid van de motorrijder.
Sanitized
Onder de benaming Sanitized verstaat men de schimmel- en bacterieremmende uitrusting van textielvezels, o.a. ook voor helmbinnenvoeringen.
Dit heeft de volgende voordelen: het ontstaan van onaangename geuren wordt tegengegaan, het materiaal blijft langer hygiënisch, de schimmelvorming wordt belemmerd en hierdoor wordt het risico op huidschimmelaandoeningen verlaagd. Dienovereenkomstige producten mogen alleen met de hand en met neutrale zeep op 30°C worden gewassen, met koud water worden afgespoeld (niet uitwringen) en moeten bij kamertemperatuur worden gedroogd.
Scotchgard 3M innovatie
De ScotchgardTM protector is een uitrusting resp. veredeling van vezels en leer. Het bij ons met Scotchgard uitgeruste leer is gehydrofobeerd en hierdoor olie-, water- en vuilafstotend. De natuurlijke structuur en het ademende vermogen van het leer blijven behouden.
Zie: Impregneringen
Scotchlite
3M-Scotchlite bestaat uit talloze, microscopisch kleine, reflecterende glazen bolletjes. Het reflecterende materiaal is op een afstand van 160 m zichtbaar. Dit verhoogt de veiligheid van de drager in het donker aanzienlijk. Het kan in de vorm van emblemen of smalle decoratiestrips optisch interessant worden ingezet.
Softshells
Lichte textielkleding die overtuigt door elasticiteit, bewegingsvrijheid, relatieve winddichtheid en een hoog ademend vermogen. In tegenstelling tot zware weerbestendige kleding niet voor 100% wind- en waterdicht, maar wel ideaal voor sportieve activiteiten en bewegen in de buitenlucht. Softshells zijn aan de buitenkant robuust, stoten vocht af, houden het lichaamsklimaat constant en bieden bewegingsvrijheid.
Spandex
Elastisch materiaal van DuPont, verbetert het draagcomfort.
Speciaal weefsel
Onder deze term worden verschillende holle polyamidevezels samengevat die bijzonder geschikt zijn voor motorkleding.
Deze overtuigen niet alleen door robuustheid, weer- en scheurbestendigheid, maar ook door een hoge slijtvastheid en kunnen daarom bij een val een bepaalde bescherming bieden. Deze materialen zijn voordeliger dan Cordura.
Zie: Cordura
Steeksluiting/drukknopsluiting
Omschrijft een sluiting (bijv. bij helmen) die lijkt op het slot van een veiligheidsgordel in de auto. Een of beide uiteinden van de riem worden hierbij door doorvoeropeningen in de twee slotdelen getrokken, om zo een verdere instelling van de wijdte mogelijk te maken. De ingestelde wijdte van de riem blijft zodoende bij het openen van de sluiting gehandhaafd. Snelle en eenvoudige bediening, maar wel lastiger bij het bijstellen en duidelijk logger dan bijv. een dubbel-D-ringsluiting.
Zie: Dubbel-D-ringsluiting
SuperFabric brand material
SuperFabric brand material is een zeer slijt- en doorsteekvast materiaal bestaande uit 68% epoxyhars en 32% polyester. Deze materiaalmix biedt een maximaal comfort dankzij de hoge flexibiliteit. Het biedt een hoge snijbestendigheid en hoge slijtageweerstand. SuperFabric brand material wordt met name op plekken gebruikt die een extra groot risico lopen bij een val.
Supravision
Benaming voor speciale tweelaagse vizieren van uvex-helmen die gemaakt zijn van Makrolon. De buitenste laag garandeert een hoge breukvastheid en krasbestendigheid, de binnenste, door een thermobarrière gescheiden laag biedt een geweldige anti-condens-werking. De vizieren zijn bovendien antistatisch, beschermen tegen UV-straling en bieden een contrastrijk zicht zonder vervormingen.
Sympatex
Zie: Klimaatmembraan