Materiaallexicon

Tactel
De innovatieve polyamidevezel van INVISTA overtuigt door een aangename zachtheid en het ongeëvenaarde draaggevoel. Tactel is ademend en bijzonder huidvriendelijk en tegelijkertijd robuust, duurzaam en zeer onderhoudsvriendelijk.
Teflon-coating
Zeer hoogwaardige, water- en vuilafstotende uitrusting van het weefseloppervlak van DuPont. Bij textielen kleding relatief bestendig, ook na wasbeurten of een reiniging in de stomerij. Warmte-inwerking of strijken van de bekleding na het wassen vergroot het beschermende effect.
Zie: Impregneringen
Temperfoam
Materiaal van polyurethaan met zeer goede schokdempende eigenschappen. Wordt daarom graag voor de vervaardiging van protectoren gebruikt. Het materiaal wordt onder invloed van de lichaamswarmte soepeler.
Teramid
Mengweefsel van polyamideweefsels en Kevlar(R). Zeer scheur- en slijtvast. Ideaal als interne versteviging van motorkleding op plekken die een extra groot risico lopen bij een val.
TERRALAN-buffelleer
Buffelleer is zeer robuust en duurzaam, hoewel het grovere poriën heeft dan rundleer. Afhankelijk van de afwerking is het amper van rundleer te onderscheiden.
TFL Cool SYSTEM
Volgens het TFL Cool System gelooid leer reflecteert het zonlicht en blijft daarom bij zoninstraling langer aangenaam koel - hierdoor wordt het draagcomfort aanzienlijk verhoogd! Het temperatuurverschil vergeleken met normaal leer kan tot wel 12 graden Celsius bedragen. Bovendien is TFL-leer lichtechter en blijft langer mooi.
Gebruik voor het onderhoud alleen kleurloze leeronderhoudsmiddelen, omdat pigmenten en kleurstoffen het effect teniet doen en spuit TFL-leer regelmatig in met impregneermiddel tegen vocht. Bij een correct onderhoud blijft het koelende effect duurzaam behouden.
Thermastat
Bijzonder lichte holle vezel van DuPont met een hoog thermisch vermogen. Houdt de lichaamstemperatuur constant en is daarom ook voor de koudere maanden geschikt. Hierbij is een effectieve zweetafvoer van binnen naar buiten gewaarborgd. Door het zachte en soepel materiaal ontstaat een hoog draagcomfort, met name tijdens sportieve activiteiten. Het materiaal neemt amper geuren op en is geschikt voor de wasmachine.
Thermolite
De speciaal ontwikkelde holle Thermolite-vezels bieden een maximale warmte bij een zeer laag gewicht. Het vergrote oppervlak maakt een snellere vochtafvoer van de huid naar de buitenkant van het stof mogelijk waar het snel verdampt en de warmteregulering actief ondersteunt. De huid blijft droog en u voelt zich prettig.
Thermoplast-granulaten
Voorbeelden van benamingen: ABS, ATR, polycarbonaat, Lexan en dergelijke.
Thermoplast-helmschalen ontstaan via spuitgieten van gesmolten en bij ongelakte helmen voorgekleurd kunststof granulaat. Gelakte uitvoeringen zijn optisch hoogwaardiger en tevens beter beschermd tegen weersinvloeden (en daarom iets duurzamer).
Moderne thermoplasten zijn door chemische "additieven" veredeld. Ze worden minder snel bros, zijn beter bestand tegen bijv. UV-straling of benzinedampen. Ze zijn echter niet bestand tegen oplosmiddelen en lijmen. Daarom mogen ongelakte modellen achteraf niet worden gelakt of van stickers worden voorzien.
Thermoplastic resin
Zie: Thermoplast-granulaten
Thinsulate
Microvezelvlies van 3M.
Extreem dunne, lichte vezels met een hoog totaal oppervlak zorgen voor een geweldige bescherming tegen de kou: de Thinsulate-isolatie houdt in verhouding met de dikte bijna dubbel zo warm als donsveren. Is vochtafstotend en ademend.
Total Vision
Total Vision staat voor een dubbel coating die zowel tegen krassen als (aan de binnenkant) tegen condens beschermt.
Bij praktisch alle systemen gebeurt dit doordat de coating vocht opneemt dat anders als fijne nevel op het vizier zou neerslaan en het zicht zou belemmeren.
Transtex
Tweelaags weefsel. Het onderliggende propyleenbreisel voert huidvocht naar het bovenliggende katoenweefsel af dat het vocht als een vloeiblad opzuigt en daarna gelijkmatig naar buiten toe afgeeft. Omdat klimaatmembranen in bovenkleding altijd alleen een bepaalde hoeveelheid waterdamp kunnen doorlaten, ontstaat een uitstekend synergie-effect. Vooral in de warme maanden is zo een aangenaam huidklimaat gegarandeerd.
In combinatie met een Windblocker-membraan worden de warmte-isolerende eigenschappen verder verhoogd, ook als loszittende bovenkleding wordt gedragen (bijv. tijdens buitenwerkzaamheden).
Voorzien van fleece is Transtex uitstekend voor de koude maanden of beschermt op effectieve wijze gevoelige plekken (bijv. de nieren).
Tri-Composite
Zie: Duroplast