Materiaallexicon

Dacron
Doorlopende vezeldraden van polyester waaruit een licht, warmte-isolerend vulvlies wordt vervaardigd.
Dry-Cool
Bij Dry-Cool gaat het om een synthetische vezel. Wanneer die met de huid in aanraking komt, wordt het vocht van de huid door het stof opgenomen - hierdoor voelt de huid aangenaam koel aan. Op grond van de wateropnemende deeltjes in het weefsel, worden zweet en vocht alleen door het oppervlak van het stof opgezogen, waar ze snel verdampen - het Dry-Cool-oppervlak heeft daarom een snel drogend effect.
Drygate
Zie: Klimaatmembraan
Dubbel-D-ringsluiting
Omschrijft een sluiting (bijv. bij helmen) waarbij een riem door 2D-vormige ogen wordt geleid om de wijdte te reguleren. Om de sluiting te openen, moet de riem door de ogen terug worden getrokken, zodat ook de ingestelde wijdte verloren gaat en bij het opnieuw sluiten opnieuw moet worden ingesteld. Het inrijgen van de riem is enigszins omslachtig, maar kan hiervoor extreem makkelijk worden bijgesteld en zit altijd perfect strak.
Duroplast
Voorbeelden van benamingen: Fiberglas, AIM (Advanced Integrated Matrix), TCT, S.T.R.O.N.G.-Fibre / P.O.W.E.R.-Fibre, Carbon, Composite.Fibre en dergelijke.
Duroplast-helmschalen bestaan uit matten van kunstvezel die met kunsthars tot een hoogvaste structuur worden gelamineerd. Gangbare materialen zijn: glasvezel, koolstofvezel (carbon) en aramidevezels (bijv. Kevlar) die vaak ook worden gecombineerd. Ze zijn bijzonder slagvast, zeer goed bestand tegen veroudering en bestand tegen oplosmiddelen, benzine en chemicaliën. Achteraf kan een laklaag met kunstharskleuren en oplosmiddelvrije kleuren worden aangebracht - informeer zekerheidshalve altijd eerst bij de fabrikant!
Dynatec-Reflex
Dit speciale weefsel van Schoeller biedt je een actieve en passieve veiligheid in één product: Slijtvast Dynatec, gecombineerd met 3M Scotchlite, reflecteert in het donker en biedt veiligheidsreserves bij een val. Met name fans van traditioneel zwarte motorkleding profiteren met het Dynatec-materiaal van extra veiligheid zonder dat de look wordt belemmerd.
Zie: Scotchlite
Dynax
Doorontwikkeld nylonweefsel van bijzonder stevig en strak gesponnen garen. Goede slijtvastheid, uitgesproken robuust. Wordt op grond van de stevige materiaalstructuur graag voor beschermende verstevigingen ingezet. Met vuilafstotende laag. Robuuste, gestructureerde textiellook.
Zie: Nylon
Dyneema
Dyneema was oorspronkelijk een concurrent voor Kevlar. Het materiaal bestaat uit polyethyleenvezels die verschillende productiefasen doorlopen en zo een hoge UV-bestendigheid, een zeer lage rekbaarheid, uitstekende breeksterkte, een hoge stevigheid, een laag gewicht en een lange houdbaarheid verkrijgen. Van Dyneema worden onder andere zeilen en scheurvaste touwen vervaardigd. Het materiaal is echter ook uitstekend geschikt voor glasvezel-multilaminaat-producten, bijv. voor surfplanken of ook motorhelmen.
Zie: Kevlar, Duroplast