Bugspoiler op motor monteren

Bij veel naked bikes kan met een bugspoiler een supercoole look worden gecreëerd. En de montage is redelijk eenvoudig.

Bugspoiler monteren

Bugspoiler monteren

Als een naked bike een "individuele touch" moet krijgen en er zo cool mogelijk moet uitzien, is de montage van een bugspoiler een populaire en makkelijk te realiseren ingreep in de vormgeving. Bijna iedere onbeklede streetbike ziet er met zo'n spoiler completer en dynamischer uit. Dit onderdeel zorgt voor een uitgebalanceerde verdeling van gelakte oppervlakken rondom het hart van de machine, het motorblok. De fabrikant Bodystyle biedt voor een groot aantal modellen chic ontworpen, niet te opvallende bugspoilers die met TÜV-goedkeuring en montageset, gedeeltelijk zelfs kant-en-klaar gelakt in de juiste motorkleuren kunnen worden besteld.

Omdat deze spoiler makkelijk te installeren is en er geen speciaal gereedschap voor nodig is (kruiskopschroevendraaiers en inbussleutels van gebruikelijke formaten zijn meestal voldoende), kan de montage in alle rust onder begeleiding van je favoriete muziek in de garage thuis worden uitgevoerd. Bok de motor veilig op voordat je met de werkzaamheden begint. Verder raden wij je aan om voor de gelakte bugspoileronderdelen een zachte onderlegger klaar te leggen (bijv. een wollen deken, werkplaatstapijt) zodat er geen ongewenste krassen op komen.

Als je een bugspoiler hebt gekocht die nog niet in de kleuren van jouw voertuig is gelakt, moet je hiermee absoluut eerst een proefmontage uitvoeren. Pas wanneer je zeker weet dat alles perfect past, laat je de spoiler achter in de handen van een lakspuiter die je vertrouwt en die de gewenste finish zal aanbrengen. De originele kleurcode van jouw bike is vaak op het frame onder het zadel vermeld op een metalen plaatje. In plaats daarvan kun je ook de bedieningshandleiding van jouw voertuig inkijken of om informatie vragen bij een erkende dealer.

En dan kun je beginnen met de montage. Als voorbeeld hebben wij een Bodystyle-bugspoiler voor een Kawasaki Z 750 bj. 07 gekozen.


Montage van een bugspoiler – aan de slag

Stap 1: Steun losjes bevestigen

Stap 1: Steun losjes bevestigen

01 – Steun losjes bevestigenn

Bevestig eerst de meegeleverde steunen rechts (in de rijrichting gezien) losjes op de originele steunen op het motorblok, zodat ze later bij het uitlijnen van de bugspoiler nog kunnen worden bijgesteld. Bij ieder voertuigmodel wordt een specifieke handleiding voor de bevestigingspunten geleverd!


Stap 2: Rubberen vulringen plaatsen

Stap 2: Rubberen vulringen plaatsen

02 – Rubberen vulringen plaatsen

Plaats de meegeleverde rubberen vulringen tussen de steunen en de bugspoiler. De rubberen vulringen zijn belangrijk voor het dempen van trillingen die worden opgewekt, zodat de duurzaamheid van de bugspoiler wordt gegarandeerd.


Stap 3: Rechterdeel van de bugspoiler bevestigen

Stap 3: Rechterdeel van de bugspoiler bevestigen

03 – Rechterdeel van de bugspoiler bevestigen

Bevestig dan het rechtergedeelte (in de rijrichting gezien) van de bugspoiler handvast met de meegeleverde inbusschroeven op de steunen.


04 – Bevestig de houder 

Herhaal de stap 01 nu aan de linkerkant.


Stap 5: Verbindingsstuk aanbrengen

Stap 5: Verbindingsstuk aanbrengen

05 – Verbindingsstuk aanbrengen

Monteer tot slot het verbindingsstuk tussen de helften van de bugspoiler. Het verbindingsstuk kan naar wens van achteren of van voren op de bugspoiler worden aangebracht – daarbij heb je speelruimte voor je persoonlijke voorkeur.


Stap 6: Alle schroeven aanhalen

Stap 6: Alle schroeven aanhalen 

06 – Alle schroeven aanhalen

Tot slot lijn je de helften van de bugspoiler definitief uit, zodat deze symmetrisch ten opzichte van elkaar staan en geen onderdelen tegen de uitlaatbocht of tegen bewegende onderdelen komen.

Let op dat de spoiler spanningsvrij wordt gemonteerd. Indien nodig kun je beter een montagelipje een beetje bijbuigen of een vulring gebruiken dan de kunststof door middel van de schroeven gewoon tegen de bevestigingspunten te spannen. Wanneer alles helemaal naar wens zit, kun je alle schroeven definitief aanhalen.

Let op: Haal de schroeven aan met gevoel en niet met te veel kracht, anders bestaat er gevaar dat het materiaal breekt. Houd er ook rekening mee dat olieoverdruk- en benzineafvoerslangen nooit in de bugspoiler mogen hangen, omdat eventueel daarin druppelende olie of benzine de kunststof kan aantasten en poreus en bros kan maken.


Het Louis Technisch Centrum

Als je een technische vraag over je motor hebt, neem dan contact op met ons Technisch Centrum. Daar heeft men oneindig veel ervaring, naslagwerken en adressen.

Let op!

Deze tips voor hobbymonteurs vormen algemene handelwijzen die niet van toepassing kunnen zijn op alle voertuigen of alle afzonderlijke onderdelen. Omdat de concrete situatie bij jou ter plaatse sterk kan afwijken, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de toepasselijkheid van de informatie in deze tips voor hobbymonteurs.

Bedankt voor je begrip.

SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar