De geschiedenis van het bedrijf Louis

De ontwikkeling van Louis is onlosmakelijk verbonden met het ongekende succesverhaal van de motor in zijn ontwikkeling van voortbewegings- en transportmiddel naar het voertuig voor liefhebbers, sport en recreatie.

The history of Louis

85 jaar Louis …

Een kleine reparatiewerkplaats voor motoren transformeerde Louis in de loop der tijd naar Europa's grootste bedrijf voor motorkleding en -accessoires. Zijn rotsvaste geloof in het grote potentieel van de motor bleef hij steeds houden. Ook wanneer andere wegen voor velen misschien winstgevender of eenvoudiger leken. Deze vooruitziende blik, zijn overvloed aan ideeën, maar ook zijn beheerste handelen met verantwoordelijkheidsbesef en zijn hanzeatische betrouwbaarheid zijn slechts enkele factoren van zijn succes.

Ons bedrijf bestaat nu al 85 jaar. Detlev Louis Motorrad-Vertriebsgesellschaft mbH beschikt dus over een rijke traditie. Maar om zich van een kleine motorwerkplaats in Hamburg te kunnen ontwikkelen tot een internationale handelsonderneming en Europees marktleider was en is er meer nodig dan traditie.

Wij streven naar een duurzame groeistrategie. Een zeer nauwkeurig doordacht productassortiment met een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, een jonge en moderne organisatie, een goed presterend logistiek centrum en goed opgeleide, enthousiaste medewerkers zijn de dragende zuilen van ons succes.


Beginstadium en visies - 1938-1949
1938-1949 – Beginnings and visions

Beginstadium en visies

Maker, merken en motorsport

Na de vreselijke economische wereldcrisis gaat de motorisering in het Europa van de jaren 30 langzaam maar onophoudelijk vooruit: kleine motoren worden betaalbaar voor mensen met een modaal inkomen. De tweewielers beleven hun eerste bloeiperiode. Steeds meer mensen raken ook in de ban van de motorsport.

In deze periode groeit in Hamburg de motorliefhebber Detlev Louis op. Al met 18 jaar is hij in het bezit van een 500cc BMW R51 en doet hiermee mee aan zijn eerste races. Hierbij leert hij Walter Lohmann kennen die in 1938 een motorwinkel in Hamburg opent.

Der Schriftzug ĂĽber der Werkstatt von Lohmann & Louis

Na het einde van de oorlog leiden ze samen de motorwinkel in de Rosenstrasse 10 onder de naam Lohmann & Louis. Detlev neemt de winkel in 1946 als enige eigenaar over.

Links op de foto: De winkel Lohmann & Louis in de Rosenstrasse in Hamburg; Rechts op de foto: Walter Lohmann en Detlev Louis 1947 in MĂĽnchen

Links op de foto: De winkel Lohmann & Louis in de Rosenstrasse in Hamburg; Rechts op de foto: Walter Lohmann en Detlev Louis 1947 in MĂĽnchen

Wirtschaftswunder en uitbreiding - 1959-1959
1950-1959 – Economic miracle and expansio

Wirtschaftswunder en uitbreiding

De eerste motorboom

Na oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland bezorgt het 'Wirtschaftswunder' de mensen een groeiende welvaart. Veel mensen kunnen nu eindelijk hun wens naar een eigen auto in vervulling laten gaan en ook de motor is booming. Detlev Louis heeft met zijn kleine bedrijf vol in de roos geschoten: de handel met nieuwe en gebruikte voertuigen van Heinkel en Adler floreert net als de import van BSA-, AJS- en Matchless-motoren.

Motorrad Marken
Motorcycle versus car: At the ends of the 50s compact cars became affordable vehicles for the masses.

Motor versus auto

Motor versus auto: kleine auto's werden aan het einde van de jaren 50 betaalbare voertuigen voor de grote massa.

The Louis offices at Grindelallee 53, Hamburg in 1955.

Het pand van het bedrijf Louis

Het pand van het bedrijf Louis in 1955 in de Grindelallee 53 in Hamburg.

Advertisement

Reclame uit de jaren 50

  1. Reclame voor Castrol olie. Eind jaren 50
  2. Motorboom dankzij 'Wirtschaftswunder': Heinkel 2-takt-scooter
De "Swinging sixties" - 1960-1969
1960-1969 – The Swinging Sixties

De "Swinging sixties"

Moeilijke tijden voor de motorbranche

De auto volgt de motor op als motorvoertuig voor de massa, veel motorfabrikanten moeten omschakelen. Enkelen produceren alleen nog 50cc-motoren of richten zich op compleet andere bedrijfstakken. Anderen sluiten voor altijd de poorten. Met de juiste producten helpt Detlev Louis zijn bedrijf met succes door de "zwakke" jaren heen.


1961
Detlev Louis in 1961 with his son Stephan outside the store at Rentzelstrasse 7

Detlev Louis in 1961 with his son Stephan outside the store at Rentzelstrasse 7

Rentzelstrasse 7

In de jaren 60 en begin jaren 70 worden alle Japanse motorfabrikanten door Duitse importeurs vertegenwoordigd.


1968
De Louis catalogus van 1968 bestond toch al uit 40 pagina's

De Louis catalogus van 1968 bestond toch al uit 40 pagina's

De eerste Louis catalogus

Detlev Louis reageert snel op de tekenen des tijds: in 1964 introduceert hij de eerste postordercatalogus en levert hij per post aan een groeiend aantal klanten.


1969
Die ersten Kawasakis werden von Detlev Louis importiert

Detlev Louis gelooft nog steeds in de motorfiets

En al aan het einde van het decennium zal blijken dat zijn optimisme gerechtvaardigd was: de jeugd herontdekt de motor onder invloed van de rock-'n-roll en de beat- en hippiecultuur. En de Japanse fabrikanten leveren de passende machines: modern, snel en betrouwbaar.

De eerste Kawasaki's worden door Detlev Louis geĂŻmporteerd

Louis importeert intussen kleding van de Engelse merken Barbour en MKS en wordt in 1969 hoofdimporteur van het motormerk Kawasaki.

* De jeugd herontdekt de motor – Het gaat opeens niet meer om de motor als transportmiddel, maar om de vrijheid op twee wielen.

Gouden jaren voor de motorbranche - 1970-1979
1970-1979 – The golden years for the motorcycle industry

Gouden jaren voor de motorbranche

Aantal medewerkers

In 1970 heeft het bedrijf 10 medewerkers, GĂĽnther Albrecht komt bij het bedrijf en wordt in 1977 de andere directeur. In hetzelfde jaar verhuist het bedrijf naar een groter pand in Hamburg, SĂĽderstr. 129. Werkplaats, verkoop, onderdelen- en verzendmagazijn worden in het drie verdiepingen tellende gebouw gehuisvest. Het bedrijf gaat verder als GmbH.

Tegenwoordig werken er meer dan 1900 medewerkers bij Louis in Duitsland, Oostenrijk, Nederland en Zwitserland, waarvan meer dan 160 leerlingen.

Rentzelstrasse 7 in 1972, sinds enkele jaren de grootste motorwinkel van Duitsland

Rentzelstrasse 7 in 1972, sinds enkele jaren de grootste motorwinkel van Duitsland


1972

Vrije tijd en lifestyle

Het nieuwe decennium begint gevarieerd en optimistisch. Stijgende inkomens zorgen voor een grotere vraag naar consumptiegoederen, een moderne, losse tijdgeest beleeft plezier aan allerlei technische innovaties. Gouden jaren beginnen voor de motorbranche. De motor als machine voor sport en recreatie wordt een grote trend en een symbool voor een lifestyle die op plezier is gericht.

IFMA 1972

Als Duitse Kawasaki-importeur heeft Detlev Louis de eer om de 900 Z1 tijdens de IFMA 1972 voor het eerst aan de wereld te presenteren.

Wereldprimeur van de Kawasaki 900 Z1 op de IFMA 1972. Rechts op de foto: Detlev Louis en GĂĽnther Albrecht

Wereldprimeur van de Kawasaki 900 Z1 op de IFMA 1972. Rechts op de foto: Detlev Louis en GĂĽnther Albrecht

De vier Japanse fabrikanten

De vier Japanse fabrikanten Honda, Kawasaki, Yamaha en Suzuki veroveren de markten en de racecircuits van de wereld.

Kawasaki 900 Z1 – 0-100 km/h = 4,2 sec

Kawasaki 900 Z1 – 0-100 km/h = 4,2 sec

In 1972 staat Kawasaki duidelijk aan de top: de 900 Z1 is nu de nieuwe benchmark binnen de motorwereld. Van 0 naar 100 km/uur in slechts 4,2 seconden – de Z1-900 is lange tijd "de snelste motor ter wereld die in serie wordt geproduceerd".

Gigantische drukte bij de Louis beursstand op de IFMA 1972

Gigantische drukte bij de Louis beursstand op de IFMA 1972

50 Jahre Kawasaki in Deutschland – Kawasaki Z900 RS CAFE

Importhandel met kleding en accessoires

Met de motorverkopen groeit ook de behoefte aan kleding en accessoires. Detlev Louis stapt ook in deze segmenten in de importhandel.

1967 – deal met Kawasaki; 1969 – hoofdimporteur; 1972 – IFMA wereldprimeur; 1996 – verkoop van voertuigen wordt stopgezet; 1990 – tot nu – importhandel met kleding en accessoires

World map

Louis wordt hoofdimporteur voor Kawasaki

Kawasaki zoekt een eigen verkooppartner voor Duitsland en bezoekt met een driekoppige delegatie eind 1967 een van de grootste motordealers van Duitsland: Detlev Louis.

De driekoppige delegatie van Kawasaki bij Detlev Louis

De driekoppige delegatie van Kawasaki bij Detlev Louis

Elk filiaal een belevenis - 1980-1989
1980-1989 – Shopping at Louis. Fast, competent, friendly – and always an experience
Sinds 1985 is de winkel in de SĂĽderstrasse 83 in Hamburg de grootste van alle Louis-filialen

Sinds 1985 is de winkel in de SĂĽderstrasse 83 in Hamburg de grootste van alle Louis-filialen

Shoppen bij Louis

Snel, competent, vriendelijk – en altijd een belevenis

SĂĽderstrasse 83

De postordercatalogus is al gegroeid naar 357 pagina's. Het postorderbedrijf en de filialen hebben een grotere logistieke capaciteit nodig. Daarom wordt in 1985 de Hamburgse winkel naar de Süderstrasse 83 verplaatst. De royaal ingerichte motorshop van twee verdiepingen met kleding, accessoires en motoren op een oppervlakte van 2400 m² is een sensatie en ontwikkelt zich tot het mekka voor motordeskundigen uit heel Europa. Intussen wordt er via bijlagen in vaktijdschriften breed reclame gemaakt, met succes. De handel groeit en dagelijks verlaten meer dan 400 pakketten het bedrijf.

Meer dan 80 winkels in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland.

Winkels en logistiek

De zegetocht van de motor duurt onverminderd voort. In dezelfde mate groeit bij Louis de handel in accessoires en kleding. Om zo dicht mogelijk bij de klanten te zijn, opent Louis in 1981 in Hannover het eerste filiaal buiten Hamburg. Aan het einde van het decennium zijn er in totaal 18 winkels in heel Duitsland.

Grote plannen en nieuwe media - 1990-1999
1990-1999 – Grand schemes and new media

In 1990 drukt Louis de postordercatalogus in een oplage van 120.000 exemplaren. Enkele jaren later breekt de oplage door de miljoenengrens. Ook omvang en inhoud groeien evenredig aan de ontwikkeling van het bedrijf.

Grote plannen en nieuwe media

Nieuw centraal magazijn en administratie

Het toenemende aantal nieuwe filialen en het gestaag verder ontwikkelende productassortiment maken in 1989 een fundamentele reorganisatie noodzakelijk. Vanaf 1991 betrekt Louis daarom een nieuw gebouwd, ultramodern administratie- en logistiekcentrum in Hamburg-Allermöhe.

1991

Eerste bouwfase met 1000 m² kantoor- en 5800 m² logistiekoppervlakte (G1), (G2), (G3) in gebruik genomen.

1994 - 1998 - 2007

Verdere bouwfasen (G4), (G5) worden in gebruik genomen.

2010

Het tot nu toe grootste bouwproject vormt de bouw van een 10.000 m2 groot pallet-hoogbouwmagazijn (G6).

2015

De aankoop van een naburig kantoor- en magazijncomplex (G7) is tot nu toe de laatste uitbreidingsstap. Daarmee heeft Louis tegenwoordig de beschikking over 50.000 m² voor administratie, logistiek en de FUNSHOP Allermöhe.

Verzending en logistiek

Dagelijks tot wel 450 europallets aan goederen en 7000 bestellingen voor verzending

Bij Louis komen dagelijks meerdere vrachtwagenladingen met goederen uit de hele wereld aan. Vanaf de haven is het slechts 20 minuten rijden. En ook dagelijks worden van hieruit de filialen beleverd met tot wel 450 europallets aan goederen. Bovendien verlaten elke dag tot wel 7000 bestellingen het centrale magazijn van Louis. Om de gigantische goederenomslag aan te kunnen, werd bij Louis geĂŻnvesteerd in een ultramoderne transporttechniek.

Deze belangrijke stap stelt Louis in staat om elke binnenkomende order binnen 24 uur te leveren. Bestelde producten bereiken de klanten zo inclusief verzendtijd voor de post gewoonlijk slechts 2 werkdagen na verstrekking van de order – vaak zelfs al de volgende dag! De levering aan de filialen gebeurt 's nachts en zorgt zo voor een zo groot mogelijke beschikbaarheid van de artikelen ter plaatse. Aan deze hoge norm kan Louis sinds medio 1992 – dus intussen al meer dan 20 jaar – voldoen.

Over 50,000 m2 of floor space. 400 employees. Central warehouse and administration centre

Een oppervlakte van meer dan 50.000 m². 400 medewerkers. Centraal magazijn en administratie


1997
To this very day Louis maintains its pole position

Louis wordt marktleider

In de opnieuw verenigde Duitse motormarkt komt de ontwikkeling steeds verder in een opwaartse spiraal. Filialen en postorderhandel ontwikkelen zich explosief. De handel in kleding en accessoires heeft de motorverkoop allang overvleugeld. Louis stopt daarom in 1996 met de verkoop van motoren.

In 1997, the Louis Online Shop is launched and immediately becomes the most visited motorcycle website in Germany

Louis Onlineshop

In 1997 wordt de Louis Onlineshop gelanceerd en wordt direct de meest bezochte motorwebsite van Duitsland.

Louis-GIGAStore in Berlin

In 1998 verlegt de Louis GIGAStore in Berlijn de grenzen

Ook bij de filialen is het een en ander gebeurd. In 1998 verlegt de nieuwe Louis GIGAStore in Berlijn de grenzen – op meer dan 1700 m² opent een gigantische "beleveniswereld" rondom de motor zijn poorten voor de bezoeker. In heel Duitsland worden talloze Louis-filialen in grotere, nieuw ingerichte "MEGASHOPS" en "GIGAStores" veranderd. In 1999 heeft Louis 47 shops.

Competentie, service, Europa - 2000-2017

Competentie, service, Europa

De 21ste eeuw brengt voor de motorbranche een einde aan de voortdurende groei. Internetbubble en financiële crisis laten hun sporen achter. Bij Louis gaat de groei toch gestaag verder – ook omdat het bedrijf tijdig de goede weg voor de toekomst inslaat.


2002

Competentie en kwalificatie voor de klantenservice

In 2002 wordt in Hamburg de Louis Akademie opgericht, een op dat moment uniek opleidingsinstituut voor de opleiding van de medewerk(st)ers. Hier komen collega's uit alle filialen bij elkaar, wisselen ervaringen met elkaar uit, leren nieuwe producten kennen, verwerven technische kennis. Maar vooral leren zij om adviseurs te zijn die hun klanten met competentie en passie inspireren.


2010
Eenvoudig. Snel. Informatief. Met enkele klikken slagen!

De onlineshop gaat internationaal

Louis gaat voor een sterkere positie in het Europese buitenland. Belangrijkste tool daarbij is de onlineshop. Overzichtelijke artikelbeschrijvingen met uitvoerige afbeeldingen, vaak zelfs in 3D-animatie, een met film ondersteunde productpresentatie, zeer actuele aanbiedingen, merkshops met de "look and feel" van het betreffende merk en natuurlijk snelle laadtijden maken van het bezoek een belevenis voor de klanten.

Sinds de zomer van 2010 is de complete onlineshop ook beschikbaar in het Engels. Maar dat was nog maar het begin ...

Louis Onlineshop

.Online Shop

Meer dan 55.000 producten.

Louis Helmberater

Helmet buyer's guide

Helpt bij het kiezen van de juiste motorhelm.

Louis Bike Datenbank

Bike database

Technische gegevens van meer dan 3700 voertuigen – gratis!

Louis Markenshops

Brand shops

Gericht zoeken naar producten van bepaalde merken.

Louis Dokumentationen

Documentaties

Meer dan 50.000 documenten direct in de onlineshop op te vragen.


2014

Relaunch van de Louis Onlineshop

In 2014 werd de Louis Onlineshop op de schop genomen. Deze biedt nieuwe zoek- en filtermogelijkheden, is nu nog overzichtelijker en sneller en vooral ook geschikt voor de smartphone. Zo kent de shoppingbelevenis van onze klanten nauwelijks nog grenzen.

Meer dan 30 miljoen bezoekers per jaar. Meer dan 35.000 producten. 5 talen. 9 nationale shops
Groei ondanks de pandemie - 2020 - heden 
2002

Ondanks de pandemie gaat de groei verder

Wanneer er zich begin 2020 een nieuw coronavirus in Azië verspreidt, gaan bij Louis de eerste alarmbellen af. De voorraden worden zo snel mogelijk aangevuld om voorbereid te zijn op eventuele leveringstekorten. Zo komt Louis de twee pandemische jaren vlot en met alle medewerkers door, ondanks tijdelijk gesloten filialen. Geluk bij een ongeluk: omdat vakantie niet mogelijk is, investeren veel klanten in de motorhobby. Ook de nieuwe mogelijkheid om met een 125 cc te rijden met een autorijbewijs brengt veel nieuwe klanten naar Louis.

De pandemie brengt een snelle ontwikkeling in de postorderhandel teweeg. Binnen twee jaar kan Louis zijn logistieke capaciteiten aanzienlijk uitbreiden. Niettemin blijven de filialen de belangrijkste pijler van de onderneming. Vier nieuwe vestigingen en nog eens vier verhuizingen naar grotere panden getuigen eveneens van de groei van de winkelverkoop.

Om de organisatie gelijke tred te laten houden met de groei en nieuwe werkvormen - sleutelwoord homeoffice - worden veel werkprocessen in administratie en logistiek gereorganiseerd en nieuwe softwaresystemen geĂŻmplementeerd.

In de webwinkel kan men nu ook terecht in het Pools en Deens. Er zijn nog meer plaatselijke winkels gepland.

Directie – van 1938 tot nu

Detlev Louis

Detlev Louis
Oprichter van het bedrijf
1938 – 2012

GĂĽnter Albrecht

GĂĽnther Albrecht
Directeur
1977 – 2010

Stephan Louis

Stephan Louis
Directeur
1982 – 2010

Nico Frey – Geschäftsführer 2010 - heute

Nico Frey
Directeur
2010 – 2024

Joachim Grube-Nagel – Geschäftsführer 2010 - heute

Joachim Grube-Nagel
Directeur
2010 – nu

Joachim Grube-Nagel – Geschäftsführer 2010 - heute

Christian Meierhans
Directeur
2024 – nu

Nico Frey – Geschäftsführer 2010 - heute

Sven Karlstedt
Directeur
2024 – nu

Von links: Nico Frey, Warren Buffett, Joachim Grube-Nagel und Ted Weschler

Van links naar rechts: Ted Weschler, Joachim Grube-Nagel, Christian Meierhans en Sven Karlstedt

Toekomstbeveiliging

Om de toekomst van het bedrijf veilig te stellen, besluit Ute Louis, weduwe van de oprichter van het bedrijf, zijn levenswerk toe te vertrouwen aan Warren Buffett. Deze gerenommeerde investeerder wordt wereldwijd gewaardeerd vanwege zijn denken en handelen op de lange termijn. In 2015 wordt Detlev Louis Motorrad-Vertriebsgesellschaft mbH opgenomen in Buffett's holdingmaatschappij Berkshire Hathaway. Louis blijft een onafhankelijk bedrijf onder de nieuwe eigenaar met Managing Directors Joachim Grube-Nagel, Sven Karlstedt en Christian Meierhans. 


SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar