EVO-kofferdrager op motor monteren

De Quick-Lock dragersystemen van de Duitse fabrikant SW-MOTECH bieden een maximale flexibiliteit. Indien gewenst, kunnen de kofferdragers dankzij de snelsluiting zonder gereedschap worden verwijderd.

EVO-kofferdrager op motor monteren

Motor-bagagesysteem Quick-Lock

Als je flexibel wilt zijn in de keuze van je motorkoffer en een zijdrager zoekt die je indien nodig (bijv. op de vakantiebestemming) snel en zonder gereedschap weer van je voertuig kunt verwijderen, heeft de Duitse fabrikant SW-MOTECH het ideale systeem voor je. De EVO-kofferdrager van SW-MOTECH heeft naast een goede fabricagekwaliteit twee essentiële voordelen: In de eerste plaats is deze binnen enkele seconden dankzij 6-8 snelsluitingen te demonteren. Bovendien kan deze drager met verschillende adapters geschikt worden gemaakt voor koffers van veel bekende merken. Zo kun je bijv. ook koffers van een andere fabrikant die je al hebt zonder problemen blijven gebruiken. De montage van dit flexibele systeem verhoogt gegarandeerd de verkoopwaarde van je voertuig. De topkofferdrager uit de SW-MOTECH-productlijn, het zogeheten ALU-RACK, past qua design uitstekend bij motoren van de huidige generatie en vormt niet langer een afwijkend onderdeel van de machine.

Montage van de EVO-kofferdrager met TRAX ADV-koffers op een BMW S 1000 XR.


EVO-kofferdrager monteren – aan de slag

Stap 1: Voorbereiding voor montage

Stap 1: Voorbereiding voor montage

01 – Voorbereiding voor montage

Voor de montage heb je voldoende ruimte en een ondergrond voor alle spullen nodig. Verder moet je een goede dopsleutelset (ratelset) en indien mogelijk een momentsleutel tot je beschikking hebben. Controleer eerst of alle uitbreidingsonderdelen compleet zijn. Gebruik hiervoor de meegeleverde montagehandleiding en sorteer de onderdelen in de opgegeven onderdelengroepen. Veel wordt uitgelegd met afbeeldingen in plaats van tekst. Controleer de afbeeldingen om te zien of er voor de montage eventuele bijzonderheden van toepassing zijn, zoals verplaatsing van de knipperlichten. Normaliter streeft SW-MOTECH er bij de ontwikkeling naar dat veranderingen aan de motor niet nodig zijn.


Stap 2: Montage van de bevestigingsstrip/bagagedrager

Stap 2: Montage van de bevestigingsstrip/bagagedrager 

02 – Montage van de bevestigingsstrip/bagagedrager

Zorg dat de motor veilig wordt opgebokt (bijv. op de middenbok). Begin met de montage van de bevestigingsstrips op de bijrijdergreep. Neem in de montagehandleiding de eventueel toepasselijke, verschillende demontagevarianten in acht die gelden voor de betreffende uitvoering van je voertuigmodel. In principe moeten de schroeven bij de montage eerst alleen handvast worden aangedraaid. Nadat de montage is voltooid, wordt de drager eerst spanningsvrij uitgelijnd, voordat alle schroefverbindingen worden aangehaald met het koppel dat in de montagehandleiding wordt beschreven. Dat is belangrijk om trillingsschade aan de drager te vermijden en een symmetrische uitstraling te verkrijgen.


Stap 3: Montage van de bevestigingsstrip/bijrijdersvoetsteun

Stap 3: Montage van de bevestigingsstrip/bijrijdersvoetsteun 

03 – Montage van de bevestigingsstrip/bijrijdersvoetsteun

Dan volgt de bevestiging van de voetsteunplaten. Gebruik daarvoor de betreffende onderdelen van de bijbehorende onderdelengroep.


Stap 4: Snelsluitingsmontage op de zijdragers

Stap 4: Snelsluitingsmontage op de zijdragers 

04 – Snelsluitingsmontage op de zijdragers

Daarna voorzie je de eigenlijke zijdragers van de snelsluitingen. De snelsluitingen worden door de vormgaten aan de uiteinden van de draagarmen gestoken. Om zo weinig mogelijk speling in het draagsysteem te hebben, worden de snelsluitingen soms onder enige druk door de draagarmen gevoerd. Let daarbij op de juiste doorvoerrichting. Aan de andere kant wordt de snelsluiting dan met een seegerring geborgd tegen uitvallen uit de draagarmen. Let er ook nu op dat de seegerringen op de juiste wijze worden gemonteerd.

Let op: Nadat de seegerringen zijn aangebracht, kunnen ze niet meer worden verwijderd.


Stap 4: Snelsluitingsmontage op de zijdragers

Stap 4: Snelsluitingsmontage op de zijdragers

05 – Zijdrager op bevestigingsstrip monteren

Klik de linker- en rechterdrager op de gemonteerde bevestigingsstrips. Daarbij moeten de zijdragerarmen goed op de bevestigingsplaten aansluiten. Je dient de niet meer dan handvast bevestigde bevestigingsstrips nu zo uit te lijnen dat de dragers spanningsvrij op de strips zitten. Daarna haal je de schroeven van de bevestigingsstrips aan met het gespecificeerde koppel.


Stap 6, afb. 1: Dwarsverbinder monteren

Stap 6, afb. 1: Dwarsverbinder monteren 

06 – Dwarsverbinder

Bevestig de zogenoemde dwarsverbinder nu op het achterspatbord. Verwijder hiervoor de kentekenplaat, plaats de dwarsverbinder erachter en monteer beide weer op de oorspronkelijke positie (zie onder voor meer informatie).

Stap 6, afb. 2: Dwarsverbinder en zijdrager verbinden

Stap 6, afb. 2: Dwarsverbinder en zijdrager verbinden

 Daarna wordt de dwarsverbinder met de zijdrager verbonden.


Stap 7: Adapter voor TRAX-alukoffer opschroeven

Stap 7: Adapter voor TRAX-alukoffer opschroeven

07 – Adapter voor TRAX-alukoffer opschroeven

Nu kunnen de resterende schroeven stevig worden aangetrokken. Raadpleeg de montagehandleiding voor de correcte koppelwaarden. Tot slot voorzie je de zijdrager nog van de bijbehorende TRAX-kofferadapter.


Stap 8: Zijkoffers aanbrengen

Stap 8: Zijkoffers aanbrengen

08 – Zijkoffers aanbrengen

Nadat de componenten zijn gemonteerd, hang je de koffers aan de zijdragers om te controleren of alles goed werkt.


Stap 9: ALU-RACK monteren

Stap 9: ALU-RACK monteren

09 – ALU-RACK monteren

De zijdragers zijn optioneel te combineren of uit te breiden met een ALU-RACK. Controleer of de drager stabiel genoeg is en of de afstand tot de kuipdelen en het uitlaatsysteem groot genoeg is. Na 45 tot 60 minuten sleutelen kun je nu zelf zien, hoeveel flexibiliteit je hebt gewonnen met de EVO-kofferdragers. Klik de koffers en dragers erop en eraf en verander je motor op die manier in een handomdraai in een toerbike! Indien gewenst, kan een van de snelsluitingen door een afsluitbare diefstalbeveiliging worden vervangen. Ook een schroevenset voor een permanente montage van de kofferdrager is optioneel verkrijgbaar.


Snelsluittechniek

Snelsluittechniek

Snelsluittechniek

De EVO-kofferdrager werkt met een snelsluittechniek. Door draaiing van een vergrendelbout worden schotelveren op spanning gebracht (bajonetsluiting).

Dwarsverbinder en knipperlichtverplaatsing

Dwarsverbinder en knipperlichtverplaatsing

Dwarsverbinder en knipperlichtverplaatsing

De dwarsverbinder moet altijd het laatst worden gemonteerd. Door het opklikken van de dwarsverbinder kun je altijd de juiste bevestigingspositie op het spatbord vinden. Oudere voertuigmodellen hebben vaak geen vaste kentekenplaatpositie op het spatbord. Boor in dat geval 2 gaatjes, net zoals bij de bevestiging van de kentekenplaat op het spatbord. De dwarsverbinder dient voor wederzijdse ondersteuning van de linker- en rechterdrager, om het gehele systeem de benodigde stabiliteit te verlenen. Daarom verbiedt de fabrikant ook slechts aan één kant een drager op de bevestigingsstrips te klikken. Af en toe kan de verkeerde indruk ontstaan dat het kunststof spatbord niet stabiel genoeg is. Maar dat gaat niet op, want het spatbord dient alleen als extra bevestigingspunt. Als de knipperlichten verplaatst moeten worden, dient de dwarsverbinder vaak ook als het nieuwe bevestigingspunt voor de verplaatste knipperlichten. Dat geldt niet voor het links getoonde model (CB 1300). De positie van de knipperlichten hoeft bij de BMW S 1000 XR niet te worden aangepast.


Over belading

Neem de aanwijzingen van de kofferfabrikant over de belading in acht. De dragerspecialist SW-MOTECH geeft voor de belading aanwijzingen op de producten resp. in de montagehandleiding. In principe geldt dat de maximumbelading voor zijkoffers hoger is dan voor een topkoffer. Dat heeft te maken met de betere krachtenverdeling van een zijdrager op het motorframe. De topkoffer dient normaliter alleen voor vervoer van kleding en helmen. De zijkoffers zijn geschikt voor de zwaardere bagage en eventuele extra bagage.


Het Louis Technisch Centrum

Als je een technische vraag over je motor hebt, neem dan contact op met ons Technisch Centrum. Daar heeft men oneindig veel ervaring, naslagwerken en adressen.

Let op!

Deze tips voor hobbymonteurs vormen algemene handelwijzen die niet van toepassing kunnen zijn op alle voertuigen of alle afzonderlijke onderdelen. Omdat de concrete situatie bij jou ter plaatse sterk kan afwijken, kunnen wij geen aansprakelijkheid aanvaarden voor de toepasselijkheid van de informatie in deze tips voor hobbymonteurs.

Bedankt voor je begrip.

SearchWishlistUser AccountCartArrow LeftArrow RightArrow Right ThinIcon HomeIcon HomeMenuArrowCaret DownCloseResetVISAmatercardpaypalDHLHermesCheckCheck-additionalStarAdd to Shopping Cartchevron-leftchevron-rightSpinnerHeartSyncGiftchevron-upKlarnaGridListFiltersFileImagePdfWordTextExcelPowerpointArchiveCsvAudioVideoCalendar